Stäng fönster Lidköping kn, TRANEBERG 1:5 SANKTA MARIE KAPELL

Beskrivning
SANKTA MARIE KAPELL - Kapellet är beläget i den norra, smalare delen av en rektangulär begravningsplats. Södra delen av denna är tillfogad 1939. Utvidgningen föregicks av en annan utvidgning 30 - 40 år tidigare. Södra delen av begravningsplatsen avgränsas från norra delen genom en låg häck. Begravningsplatsen omges på alla sidor av en låg, kallmurad stenmur samt av en gles trädrad. Huvudentrén vetter mot landsvägen norr om kyrkan. Den består av stenstolpar samt en smidd järngrind. En annan ingång utgörs av en muröppning. Den leder via en grusgång från parkeringsplatsen i öster till begravningsplatsens södra del. Öster om gången är ett träräcke. En grusgång leder från begravningsplatsens södra mittparti och fram till kyrkan, medan en annan följer muren i dess södra del. Även runt kapellet leder en grusgång. Söder om kapellet är en klockstapel och utmed västra muren ett skärmtak för redskap, vilande på stolpar. Begravningsplatsens södra del är relativt homogen med radvisa senare gravvårdar. I övrigt ligger de fåtaliga äldre och varierade gravvårdarna glest utspridda. Bland vårdarna märks ett ankare nära klockstapeln, skänkt 1979 till en grupp 1871 drunknade ungdomar.
KLOCKSTAPEL - Den öppna klockstapeln från 1971 består av två timmerstöttor i norr respektive söder och en stötta i öster respektive väster. Det kröns av ett skiffertäckt sadeltak med takfallen motnorr och söder. Klockan har manuell ringning med ett rep. Klockstapeln har tidigare varit tjärad.