Stäng fönster Falkenberg kn, HJULEBERG 2:6 ABILDS KYRKA

Beskrivning
Abilds kyrka kringgärdas av en kallmurad skalmur samt trädrader. Huvudingången till kyrka och kyrkogård är placerad i öster. Här finns en smidesgrind med spetsiga grindstolpar i natursten. En entré finns även i nordväst, och sker också här genom en smidesgrind med korta grindstolpar med rakt avslut. Grusade gångar leder fram och runt kyrkan samt till grinden i nordväst.
Längs muren i väster står äldre stenhällar samt delar av äldre järnstaket och järnkors. I öster finns en större grav inhägnad av naturstensstolpar med kedjor emellan. Gravvårdarna är placerade från S-N. Träd och buskar finns planterade på kyrkogården. Vid huvudingången följs grusgången av 3 stora träd på varje sida som formar en allé. På kyrkogården återfinns enkla, moderna lyktstolpar med glaslyktor. Framför kyrkan mot öster är en parkeringsplats anlagd.
I öster återfinns även 2 st byggnader, varav en mindre ekonomibyggnad som används som vaktmästeri och en större som tidigare tillhörde gården. Bygnadernas fasader är klädda med locklistpanel målad i röd kulör, gavlarna är målade med svart färg. De båda byggnaderna har sadeltak klädda med tvåkupigt tegel och tvåluftsfönster indelade med spröjs i 6 rutor. Det större huset är troligtvis från 16-1700-talet.