Stäng fönster Sundbyberg kn, SUNDBYBERG 2:19 SUNDBYBERGS KYRKA

Omgivningen
Sundbyberg är en av Stockholms äldsta förorter. Idag är Sundbyberg bebyggelsemässigt sammanväxt med huvudstaden och utgör en del av Storstockholm. Sundbyberg bildar en egen kommun, som genomkorsas av Europaväg 18 och järnvägen Stockholm-Västerås samt av tunnelbanan. Idag är Sundbyberg till största delen bebyggt med flervåningshus. Förutom Sundbybergs centrum, består kommunen av stadsdelarna Duvbo, Lilla Alby, Storskogen, Hallonbergen, Ursvik och den senast tillkomna stadsdelen Rissne, invigd under 1980-talet.

Anläggningen
Kyrkan ligger på en höjd med vid utsikt över omgivande landskap. Den kuperade kyrkotomten har bevarats med naturlig terräng, blandskog och stenhällar. Bergstomten medförde att man inte kunde anlägga någon begravningsplats omkring kyrkan. En kyrkogård anlades istället vid Lötsjön. Kyrktomten inramas med stenmurar och terrasser, som anlades åren 1918-25. Kyrkan och kyrkotomten omges av flerbostadshus, flertalet uppförda under 1900-talets första hälft.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är uppförd som en treskeppig basilika med murverk av tegel. Kyrkan ligger i öst-västlig riktning med koret utformat som en absid och med sidoställt torn i väster. På kyrkans norra sida ligger församlingssal, sakristia och övriga utrymmen i en separat byggnadskropp.