Stäng fönster Munkedal kn, SVARTEBORG 2:1 SVARTEBORGS KYRKA

Beskrivning
SVARTEBORGS KYRKOGÅRD omfattar hela krönet på den kulle där kyrkplatsen är belägen. Den är omgärdad av en stenmur som fungerar som stödmur mot den lägre liggande marken runt omkring. Kyrkogården är långsmal i öst-västlig riktning, med kyrkan belägen i den västra delen. Den omgivande gråstensmuren är relativt hög sedd från utsidan, men inifrån kyrkogården sett så är den delvis knappt synlig eftersom jorden fyllts på ända upp. Ingångar finns i söder, via en stentrappa, och i norr, via en mindre grusad backe. Smidesgrindar mellan grindstolpar i söder, i norr endast grindstolparna. Dessutom på norrsidan en trappa som leder ner till de lägre liggande utvidgningarna där.

Runt kyrkogården står höga uppvuxna lövträd. En bred grusad gång runt kyrkan, samt ett enkelt rutnätssystem bland gravkvarteren, som är gräsbevuxna. Gravar finns på alla sidor om kyrkan, men de flesta placerade öster om kyrkan. Gravarna ligger tätt, och de många har ram. Flera höga och halvhöga gravvårdar skapar karaktär åt kyrkogården åt kyrkogårdens östliga del. Denna äldre del har medeltida ursprung, är sannolikt utvidgad något österut under 1700-1800-tal.

YNGRE UTVIDGNINGAR av kyrkogården ligger i norrsluttningen nedanför den äldre delen. Den äldre av dessa är från 1926, nästa del 1963, och längst i norr en del från 1996 eller 1997. De yngre delarna omgivna av häckar, och med några lägre lövträd, samt två större. Låga gravar i gräsbevuxna kvarter med grusade gångar i rutnätssystem. På 1926 års del låga rygghäckar mellan gravraderna.
Ett BÅRHUS ligger norr om kyrkan. Vitputsade väggar och skiffertäckt pyramidtak. Byggt 1968. Två röda EKONOMIBYGGNADER nordöst om kyrkan, från 1985.