Stäng fönster Enköping kn, KUNGSHUSBY 12:1 KUNGS-HUSBY KYRKA

Beskrivning
Kungs-Husby kyrka är en rektangulär salkyrka med sakristia i norr och vapenhus i söder. Den byggdes under första hälften av 1300-talet som en salkyrka med sakristia i norr och var från början försedd med ett högt trävalv. Kyrkans östra del har bevarat sina gotiska takstolar på vilka spår av trävalvet kan ses. På 1400-talet försågs kyrkan med tegelvalv och interiören dekorerades i sin helhet med kalkmålningar. Samtidigt byggdes vapenhuset i söder. På 1750-talet förlängdes långhuset med en travé åt väster. Tillbyggnaden försågs med ett kryssribbvalv lika de medeltida valven. På 1700-talet förstorades även fönstren och mot norr togs nya fönster upp. På tidstypiskt vis vitkalkades även hela interiören.
Kyrkogården omges av en kallmurad gråstensmur. Det finns två stigluckor, en större i öster och en mindre i kyrkogårdens nordvästra hörn. Deras ålder är okänd.