Stäng fönster Arboga kn, OLOF AHLLÖF 3

Beskrivning
Byggnaden i detta kvarter tillhör de fåtal byggnader i Arboga som ritats av en namnkunnig arkitekt, nämligen Nicodemus Tessin d.y. De övriga är J.F. Åbom som ritat det Heijkensköldska sjukhuset och Prästbostaden samt Carl Hårleman som ritat den senaste stora ombyggnaden av Rådhuset.
Byggnaden uppfördes för assessorn Olof Ahllöfs räkning 1738 och går numera under benämningen Ahllöfska huset eller Stadskällaren. Till huset hörde en stor trädgård med brunn, lusthus och ruddamm. Byggnadens ursprungliga utseende finns illustrerat på ägokartan över Kafvelstena från 1773 under namnet Ahllöfska stenhuset.
Fastigheten inköptes 1873 av Arboga stad för Hotellkassans räkning. Här drevs sedan gästgiverirörelse. Huset var då sammanbyggt med två envåningsflyglar vilka ombyggdes till nuvarande höjd 1901-3. 1962 tillkom en stor sommarveranda utmed byggnadens norra långsida. Istället för den naturliga slätputsen på fasaderna har tyvärr en knottrig sprutputs påförts. Under den östra flygeln finns en medeltida källare.