Stäng fönster Flen kn, DUNKERS KYRKA 1:1 DUNKERS KYRKA

Beskrivning
Dunkers kyrka är belägen på en höjd med kyrkogård söder, öster och norr om kyrkan. Mot söder ligger kyrkogården från 1896, som är lägre belägen. Kyrkogården utvidgades i norr 1928, då även gravkapellet byggdes. Kyrkogården i söder avgränsas av en slänt. Kyrkogårdarna omgärdas av en bogårdsmur av kallmurad gråsten - i söder och norr i form av en terrassmur. En äldre trädkrans av lövträd inramar kyrkogården. Den äldre kyrkogårdens ingång är belägen i västra bogårdsmuren, mitt framför vapenhusets ingång, och utgörs av svarta smidesgrindar. Ett böjt smidesjärn nedsatt i murens båda avslut utgör en dekorativ båge, som kröns med ett kors. Ingång till södra kyrkogården finns i södra muren, en stentrappa med en svart smidesgrind. Kyrkogårdens grusgångar löper från ingångarna och runt kyrkan, samt till de olika delarna av kyrkogården. Övriga ytor är gräsbevuxna. Gravvårdarna är placerade i nord-sydlig riktning. Ett antal äldre gravvårdar med gjutjärnskors, och ett fåtal gravvårdar med gjutjärnsstaket är placerade nordväst om kyrkan. I kyrkogårdens sydöstra del finns en gravsten från 1802 över bondeståndets talman vid riksdagen år 1800.

En liten minneslund är anlagd vid långhusets södra vägg. Nordväst om kyrkan är gravkapellet placerat.

Öster om kyrkan är en timrad rödfärgad bod, som i dag används som förråd. Taket är täckt med enkupigt äldre tegel.

Intill bogårdsmuren, nordväst om kyrkan, är gravkapellet från 1928 placerat. Gravkapellets fasader är putsade lika kyrkan. Ingången är i norra muren. En rund blindering finns i södra gavelröstet, i norra är en rund svartmålad fönsterbåge. Sadeltaket är klätt med enkupigt tegel. Norra gaveln pryds med ett kulförsett kors och södra med ett klot.

Eva Wockatz, inventeringstillfället 2006-09-07
Bergman Mats. Dunkers kyrka. Sörmländska kyrkor 15, 1984.