Stäng fönster Arboga kn, KAPELLET 1

Beskrivning
Bebyggelsen på fastigheten Kapellet 1 ingår i den sammanhängande trähusbebyggelse som är utmärkande för Arboga stadskärna. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen på en fastighet består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader och/eller ekonomibyggnader placerade inne på gården. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en inre gård på fastigheten, eller i kvarteret. Delar av ekonomibebyggelsen kan vara ombyggda till boningshus

Bebyggelsen i detta kvarter ligger utmed gatorna och bildar en sluten gård. Byggnaderna på fastigheten Kapellet 1 äro 3 stycken. Det äldsta huset, ett 2-våningar högt stenhus i hörnet Nygatan-Baggens gränd, är ett välbevarat exempel på profan byggnadskonst från 1400-talet. Bottenvåningens stora sal gör det sannolikt att byggnaden under medeltiden varit ett gilleshus. I den tunnvälvda källaren finns en igenlagd ljusöppning mot Baggens gränd som ger en uppfattning om det tjocka kulturlagret och var marknivån befann sig på 1400-talet. Byggnaden finns utförligt beskriven i Sven Ljungs Arboga stads historia. I denna redovisas också fynd av den medeltida putsen som var tegelimiterande med målade fogar i vit kalkfärg. Genom bl.a. riksantikvarieämbetets försorg har denna puts återskapats. Tyvärr har den därefter ramlat ner till stora delar. Orsaken är att byggnaden brukades som garveri vid mitten av 1900-talet varvid stora mängder salt kröp in i tegelväggarna. Denna kristalliserar på utsidan och spränger putsen.
I hörnet Nygatan-Kapellgatan ligger ett gammalt timmerhus som är reveterat mot gatorna och träpanelat mot gården. Det tredje huset mot Baggens gränd är också ett reveterat timmerhus. I samband med reveteringen 1947 lyftes även huset. Troligen på grund av att bottenstockarna då låg under mark.
Till fastigheten finns en ägarlängd som sträcker sig tillbaks till 1618 då kungsfogden och borgmästaren Er. Gudmundsson bodde här (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1972-1973).