Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 32:1 HAMMARKULLENS KYRKA

Beskrivning
Hammarkullens kyrka invigdes den15 sept. 1972 Arkitekt var Torsten Hansson genom firman HPS planering AB. Kyrkan ligger strax nordost om Hammarkullens centrum med bl a Folketshus, bibliotek, äldreboende och affärer samt fritidsgård med bad. Väster om kyrkotomten ligger Hammarkulleskolan och i norr och väster ansluter trevånings flerbostadshus och ett daghem. KYRKOTOMTEN är plan och marken närmast kyrkan är gräsbevuxen och avskärmas från de omgivande asfalterade gångvägarna i området av enkla staket. Några träd växer invid kyrkobyggnaderna och längs fasaderna finns ett antal buskar. En KLOCKSTAPEL manifesterar kyrkobyggnaden vid ingången i väster. Klockstapeln är enkelt utformade och uppförd i betong med en träkonstruktion runt klockverket.

KYRKAN har en traditionell öst- västlig orientering. Kyrkans höga branta och mörka tak höjer sig över den låga församlingsbyggnaden, som är uppförd i en våning utan synligt tak (flackt plåttäckt sadeltak). De två byggnadskropparna är sammanbyggda runt en atriumgård. Kyrkans fasader är låga (ca 1,3 meter) och gjutna i betong. På långsidan åt söder finns i vardera änden rektangulära glasade dörrpartier, inramade av en kraftigt utskjutande omfattning av betong som bryter igenom takfoten. Kyrkans höga gavlar är klädda med rödmålad lockpanel liksom församlingshemmets fasader. Församlingshemmets fasader är försedda med vita smala enluftsfönster, av rektangulär stående form, varav flertalet samlats till mindre grupper, dessa partier markeras också genom det stycke blåmålat skivmaterial som placerats under varje fönster. De indragna entréerna är placerade i de sammanlänkande partierna öster och väster om atriumgården och ytterdörrarna är klädda med blåmålad stående slätpanel.