Stäng fönster Arboga kn, KRYDDKRÄMAREN 4

Beskrivning
Bostadshuset på fastigheten Kryddkrämaren 4 ingår troligen i den rest av kvarvarande småskalig trähusbebyggelse med rötter i 1600-talet som ligger utmed Skepparegränd. (Det finns bevarade papper på fastigheten från 1636.) Den första bebyggelsen på denna plats uppfördes troligen som oplanerad kåkbebyggelse enär den då låg utanför stadens hägn och därmed utan krav på burskap. På kartan från 1660-talet har de små tomterna inordnats i kvarter. För övrigt samma kvartersmönster som idag. Enligt ägarlängderna bodde huvudsakligen i dessa delar mindre bemedlade som arbetskarlar, sjömän, skräddare och stenläggare (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1974). Givetvis har bebyggelsen byggts om, på och till, rivits eller flyttats sedan 1600-talet och det är därför ingen lätt uppgift att datera byggnadernas ålder. Så är också fallet med detta bostadshus. Samtliga utvändiga ytskikt är t.ex. inte äldre än 30 år. På fastigheten ligger också förrådsbyggnad som uppfördes på 1870-talet.