Stäng fönster Stockholm kn, HELGAN 1 ALLHELGONAKYRKAN

Omgivning
Allhelgonakyrkan ligger nästan mitt på Södermalm i Stockholms innerstad, bara något kvarter från de stora genomfartsgatorna Götgatan och Ringvägen. Dessa gator präglas av storstadens trafik och stora utbud av affärer och service. Kvarteren kring Allhelgonakyrkan står i stor kontrast till den storskalighet och det tempo som råder där genom den enhetliga bostadsbebyggelse som omger kyrkan. Där ligger putsade 3-4 våningshus från 1920- och 30-talet med klassiserande fasader. Det lugn och den småskalighet som präglar detta område ger en småstadskaraktär där kyrkan utgör ett naturligt inslag med sin ålderdomliga karaktär. Sydväst om kyrkan ligger ett storgårdskvarter ritat av Sven Wallander åt HSB, vilket är en kulturhistoriskt värdefull miljö.

Anläggningen
Kyrkan ligger på en höjd omgiven av parkmark med grusade gångar, gräsytor, buskar och stora lövträd. Upp till huvudingången i norr leder dubbla granittrappor omgivna av buskage.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan, med en stomme av trä, är enskeppig och orienterad i nord-sydlig riktning. Koret i söder är rakt avslutat och något smalare än långhuset. Tornet med huvudingång ligger i norr. På östra och västra sidan om koret ligger f d sakristian och ett vindfång som envåniga utbyggnader. Tornet är något smalare än långhuset.

Uppgifterna är sammanställda av Stockholms Stadsmuseum 2007.