Stäng fönster Strömsund kn, STRÖMSUND 2:21 STRÖMS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården vid kyrkan är tämligen liten och kan nås från tre håll. Vid de allmänna entréerna i söder och väster sitter smidda grindar av relativt sentida modell mellan kvadratiska grindstolpar, putsade och avfärgade i samma ton som kyrkobyggnaden. I öster leder en liknande smal grind in till sakristian genom den magnifika, kallmurade bogårdsmuren som omsluter kyrkan. Muren är av relativt sentida datum. Någon gång efter 1930 ersatte den ett trästaket. Gången till sakristian är belagd med betongplattor med frilagd ballast och vid västentrén har man tillgänglighetsanpassat med skifferplattor. Norr om sakristientrén är marken grästäckt och här finns endast en gravvård. Utanför muren i norr är en regelbunden björkrad planterad och på södersidan står tre lövträd innanför muren. I övrigt är den sällsynt vackra och idag närmast unika kyrkogården grusbelagd och helt öppen. Det idag ovanliga intrycket består i en stadsmässighet skapad av regelbundna kvarter med häckar som avgränsar gravar med vårdar i sten. Flera prominenta personer har påkostade vårdar, här märks särskilt en tung nationalromantisk kringbyggd vård av sten som skulpterats av Olof Ahlberg.

Intill hembygdsgården och brofästet ligger platsen för Ströms gamla kyrka. På den av ett gjutjärnsstaket i nygotisk stil inhägnade kyrkogårdens centrala delar är den medeltida kyrkans utsträckning redovisad och en minnessten är rest. Längs två av kyrkogårdens sidor är björkrader planterade och mot riksvägen står en tät rad höga granar. Kyrkogården har en strikt rektangulär form och är helt öppen. Ligusterhäckar inramar samtliga vårdar i de regelbundna kvarteren och häckarna bildar sommartid ett grönt hav. Grus täcker merparten av gångarna, i mitten är ett parti igensått, men i gravarna är marken jordtäckt.

Någon kilometer i nordvästlig riktning längs vattudalen ligger den nya kyrkogården från 1910-talet. Kyrkogården ligger som ett band vid sjön med naturliga trädrader mot strandremsan. Centralt står ett mångkantigt gravkapell, uppfört med vitputsade väggar och koppartak i mitten av 1980-talet. Kapellet har långtgående likheter med kapellbyggnaden i Hammerdal. Kyrkogården har utvidgats två gånger och har olika karaktärer, däribland ett parti skogskyrkogård. De tre byggnadsetapperna är relativt tydliga. Mittdelen med kapellet är öppen och har ett monumentalt anslag, den mindre delen skogskyrkogård uppvisar också monumentalitet och en klockstapel i betong från slutet av 1960-talet. Ett långt enkelt smidesstaket avgränsar kyrkogården mot vägen.