Stäng fönster Götene kn, SKEBY 21:1 SKEBY KYRKA

Beskrivning
SKEBY KYRKA är öst - västligt placerad i norra delen av den rektangulära kyrkogården. Huvudingången i västra delen av norra kyrkogårdsmuren vetter mot en parkeringsplats. Ingången består av en nyare dubbel smidesgrind med spjälor och ett stort mittkors i varje grindhalva. Grinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar. En grusgång leder från grinden till kyrkans västport samt vidare utmed sydfasaden. Ytterligare en grind finns mot norr, men längre åt öster. Den dubbla smidesgrindens överstycke pryds av smidda ringar. Stenstolparna kröns av dubbla lockhällar med klot. En grusgång från grinden leder mot söder. I sydöstra hörnet leder en nyare enkel smidesgrind till den äldre landsvägssträckning öster om kyrkan. Grinden är upphängd i fyrsidiga stenstolpar. En grusgång leder från denna grind och norrut.
Kyrkogården inramas av en kallmurad stenmur samt innanför denna, i öster, väster och söder, av en måbärshäck. Innanför muren växer en trädrad med lindar. Öster om koret står ett järnkors från 1800-talet och söder om koret två stenkors, troligen 1600-tal.
Gravvårdarna är belägna söder om kyrkan. De indelas genom nord - sydliga grusgångar i kvarter. Ett stort antal av gravvårdarna är försedda med stenramar och grus. På en större yta med stora gravkvarter i sydväst omges samtliga gravvårdar av enbart grus, även de som saknar stenram. Många av gravarna stammar från 1800-talets slut och 1900-talets början. De utgörs av vackra resta stenar och tre obelisker. I sydvästra hörnet finns en tumba och i väster en liggande gravhäll, troligen 1600-tal.