Stäng fönster Eskilstuna kn, BARVA KYRKA 1:1 M.FL. BARVA KYRKA

Beskrivning
Barva kyrka omges av en kyrkogård som fick sin nuvarande utbredning vid en utvidgning år 1901. Kyrkogården inramas av en kallmurad bogårdsmur av natursten. Längs de norra och västra mursträckningarna är rester av en äldre trädkrans bevarad innanför muren. I norr och söder är trädkransen nyplanterad.

Till kyrkogården leder två ingångar i bogårdsmuren. Vid ingången från landsvägen i öster täcks de tegelmurade, putsade grindstolparna av kopparavtäckta tälttak krönta av klot. Grindarna är utförda av svartmålat gjutjärn. Vid ingången från norr är grindstolparna utförda av natursten och grindarna har samma utformning som i öster.

Kyrkogårdens gravkvarter är gräsbevuxna och avgränsas av grusgångar. Gravvårdarna är anordnade i nordsydlig riktning. Gravar är även placerade längs med bogårdsmuren. I det sydvästra hörnet mellan långhuset och den södra korsarmen är den Flemingska graven placerad. Graven omges av ett svartmålat gjutjärnsstaket. Staketet är prytt med de Flemingska och Wredeska vapnen, syftande på ägarna till Lindholms gård. På kyrkogården finns i övrigt enstaka bevarade äldre gravvårdar

Topografiska arkivet, Sörmlands museum
Sörmlandsbygden 1988:2.