Stäng fönster Skara kn, HÄGGEN 2 M.FL. SKARA VETERINÄRINRÄTTNING

Beskrivning
Skara veterinärinrättning ligger norr om centrum mellan länsmuseet i öster och lantbruksuniversitetet i väster. Byggnadsminnesområdet består av en gräsbevuxen park med utspridda hus och träd. På gräsmattan i mitten av området står en minnessten samt nyplanterade askar uppdrivna från skott av moderträd som grundaren Peter Hernquist planterade, namngivna efter hans läromästare; Bourgelat, La Fosse & Abildgaard.

I söder står den gamla huvudbyggnaden från 1802 som innehöll både undervisningslokaler och bostäder för studenter och lärare, byggnaden fungerar idag som veterinärhistoriskt museum. Nordost om huvudbyggnaden står en liten vitputsad stenbyggnad som fungerat som veterinärinrättningens arkiv. Norr om denna står östra flygeln, en träbyggnad i två våningar som inrymmer bostäder, tidigare lärarbostader och studentbostäder.

Mittemot huvudbyggnaden, på norra sidan av gräsplanen står klinikbyggnaden från 1862, ett långsträckt putsat stenhus som ursprungligen var en ladugård men ändrades till djursjukhus, idag är detta blå stjärnans smådjursjukhus. På klinikbyggnadens norra sida har huset byggts på med en byggnad inrymmande ett hästsjukhus omkring 1975 samt ännu en tillbyggnad från 2005. En låg servicebyggnad samt hästhagar ligger i områdets norra del.

På andra sidan vägen väster om klinikbyggnaden står ett putsat stenhus i två våningar. Huset byggdes på 1870-talet och inrymde en smedja, elevbostäder och andra lokaler för en hovslagarutbildning, idag är detta studentkårens lokaler.

Lagskydd; byggnadsminnet omfattar den gamla klinikbyggnaden och smedjan, samt huvudbyggnaden, arkivet och östra flygeln som utgör ett statligt byggnadsminne.