Stäng fönster Sigtuna kn, LUNDA KYRKA 1:1 LUNDA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omges av en kallmurad bogårdsmur och en trädkrans. Ingången i öster omges av kvadratiska vitputsade grindstolpar täckta av plåthuvar krönta av urnor uppförda år 1825. En öppning försedd med järngrindar finns även i bogårdsmuren åt söder som leder till klockstapeln.

År 1926 utvidgades kyrkogården och bogårdsmuren åt väster. I den utvidgade delen uppfördes 1959 ett gravkapell i liv med norra delen av muren och i sydvästra hörnet anlades år 2000 en minneslund. Minneslunden har en gång och rundel kring en fontän lagd med gatsten.

Kyrkogården är gräsbeväxt med raka grusade gångar. Det större antalet gravvårdar står söder om kyrkan där fler äldre vårdar minner om äldre tiders utformning av gravvårdar.

I liv med norra bogårdsmuren ligger ett mindre gravkapell uppfört år 1959. Kapellet har vita, slätputsade fasader och ett högt brant sadeltak täckt med skiffer.

I liv med norra bogårdsmuren strax öster om gravkapellet är en sentida förrådsbyggnad uppförd. Byggnaden har rödfärgad panel och pulpettak täckt av plåt.

Intill norra bogårdsmuren strax öster om förrådsbyggnaden ligger en jordkällare. Källaren är utbyggd från bogårdsmuren åt norr med kallmurade väggar och har gräsbeväxt tak.

Klockstapeln ligger söder om kyrkan, strax utanför bogårdsmuren. Stapeln är inklädd med svarttjärade brädor och täcks av en korsförsedd bruten huv vars övre del täcks av plåt och nedre del täcks av spån. Klockstapeln uppfördes år 1701 och var ursprungligen inklädd. Storklockan härrör från 1300-talet och är en av få bevarade medeltida kyrkklockor i landet.

Intill klockstapeln ligger två uthusbyggnader varav det ena används som museum och det andra till förråd och utedass. Båda byggnaderna är rödfärgade med vita knutar och omfattningar samt svarta dörrar. Båda byggnaderna har sadeltak täckta med enkupigt tegel.

Intill landsvägen ligger den f d Kyrkskolan som nu används till barnverksamhet. Byggnaden är sannolikt uppförd under 1800-talets mitt och har en senare tillbyggnad. Fasaderna är klädda med liggande och stående gulfärgad panel. Fönstersnickerier och kontursågade omfattningar är vita. Den ursprungliga huskroppen med fronton har sadeltak och den tillbyggda delen ett brutet, valmat tak täckta med korrugerad plåt.