Stäng fönster Mjölby kn, HOGSTAD 21:4 HOGSTADS KYRKA

Beskrivning
Hogstad är en medeltida socken och kyrkan är genom dendrokronologisk provtagning, d v s analys av träets årsringar, daterad till 1169-70. Kyrkan är byggd i kalksten med långhus, smalare kor och absid. På 1300-talet byggdes kyrkan till åt väster och på 1400-talet byggdes sakristian norr om koret. Liksom tornet från 1787 är sakristian byggd i gråsten. Kyrkans fasader är slätputsade och avfärgade i brutet vitt. Sadeltaken över långhus, kor och sakristia samt absidens valmade tak är täckta med skiffer. Den välvda tornhuven och lanterninens tak är kopparklätt. I de rundbågiga fönsteröppningarna sitter gjutjärnsbågar från 1875. Ingång till kyrkan är genom tornet i väster. Kyrkorummet har huvudsakligen den romanska kyrkans proportioner. Inventarier och fast inredning är framför allt från medeltid, 1700- och 1800-tal.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omges huvudsakligen av en halvmur. Den södra muren är dock en stödmur. En relativt ung trädkrans är planterad på murens utsida. I öster och i norr finns dubbelgrindar av järnsmide med dekorativt utformat krön. De sitter mellan grindstolpar av granit. På kyrkogårdens norsvästra del står ett gravkapell. Det har putsade fasader, avfärgade i vitt och sadeltak täckt med falsad kopparplåt. Marken väster om kyrkogården ligger lägre och här är kyrkogården utvidgad. Endast en liten del av utvidgningen är ianspråktagen. Här ligger också minneslunden.

Beskrivningen kompletteras efter genomförd kyrkogårdsinventering.