Stäng fönster Arboga kn, BOKTRYCKAREN 4

Beskrivning
Byggnaderna på fastigheten Boktryckaren 4 ingår i den sammanhängande trähusbebyggelse som är utmärkande för Arboga stadskärna. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen på en fastighet består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader och/eller ekonomibyggnader placerade inne på gården. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en inre gård på fastigheten, eller i kvarteret.
Boningshusen är oftast smala, kompakta, rätt låga byggnader i 2 våningar med knutpilastrar och förhållandevis höga sadeltak. I övrigt sparsmakad dekor bortsett från portar och portaler som varit rikt utsmyckade men som gått förlorad på flertalet byggnader. Drag som för tankarna till 1700-talet. Färgsättningen går i ljusa pastellkulörer.
Bebyggelsen på denna fastighet är av senare datum. Huvudbyggnaden tillkom 1889 och renoverades 1974. Då fick bl.a. gatufasaden en ny design av stadsarkitekten Börje Eriksson. I dagsläget, år 2000, inreds dessutom en vindsvåning och taket förses med takkupor.
Fastigheten ingår med stor säkerhet i den bebyggelse som brann ner vid den stora stadsbranden söder om ån 1650. Till fastigheten finns en ägarlängd som sträcker sig tillbaks till 1665 (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1970).