Stäng fönster Mariestad kn, ULLERVAD 14:2 ULLERVADS KYRKA

Beskrivning
ULLERVADS KYRKA - Ullervads kyrka är öst - västligt placerad i nordvästra delen av den stora kyrkogården, som sluttar mot söder och mot öster. Kyrkogården inramas på alla sidor av en stenmur och en trädrad av lönnar. Huvudingången vetter mot vägen i väster och består av en öppning i muren. En stentrappa med tre steg leder från uppfartsvägen till grinden. Från grinden leder en asfaltgång till kyrkans västportal.
Kyrkogården, söder om kyrkan, är symmetriskt planerad genom fyra grindar i var sitt väderstreck och två korsande breda gångar mellan grindparen. Från en grind mot byvägen i söder leder en lång, asfalterad gång mot kyrkans sydportal. Den kantas närmast kyrkan av rosenspirea och längre söderut av almar. Mitt i västra kyrkogårdsmuren, söder om kyrkan, finns ännu en grind. Mellan de två sistnämnda grindarna går en asfalterad grusgång, även denna kantad av träd. Grindarna utgörs av pargrindar med spjälor , placerade mellan stenstolpar.
Närmast kyrkobyggnadens portaler i väster, söder och norr är en stenlagd (halv)cirkel. Slutligen finns en grind i norr. Denna grind är troligen ursprunglig, med spjälor och voluter, samt placerad mellan stenstolpar. Närmast kyrkan är grusat. En asfalterad gång leder runt kyrkan.
Gången utmed kyrkans sydfasad kantas mot söder av några äldre syrener. Utmed murarna finns även grusgångar. I norra delen av kyrkogården växer några stora granar. Även i öster finns stora träd.
Kyrkogårdens sydvästra del indelas i kvarter genom långa häckar i nord - sydlig riktning. De äldsta gravvårdarna återfinns i kyrkogårdens sydöstra del. Bland annat finns här en tumba och gravvårdar inramade av järnstaket. Utmed östra muren finns två gravhällar från 1600- eller 1700-talet. Utmed nordmuren finns även fragment av stenhällar. På en kulle här finns även ett solur, placerat på en stenstolpe. I östsluttningen är en minneslund, kantad av spirea och med en rund damm och ett träkors.