Stäng fönster Åmål kn, HÖGANÄS 1:1 M.FL.

Beskrivning
Tössebäcks skärgård utanför Tösse söder om Åmål är ett av sjöns många natursköna skärgårdslandskap. Skärgården är av riksintresse p.g.a. sina stora natur- och kul turvärden. Flera förhistoriska fornlämningar finns på holmar och öar och vittnar om att människor tidigt rör de sig bland sund och segelleder vid Dalslandskusten. Tössebäckens hamn inne vid fastlandet har varit en liten knutpunkt för sjöfart i denna del av Vänern och hade bl.a. varvsplats samt utskeppning av trä och säd. En tidig fyrsatsning i Dalbosjön var Fogdens fyr i Åmålsviken som tillkom 1851. Sjöfarten här har dock betydligt äldre anor. Den var livlig redan långt innan kyrkbyn och handelsplatsen Åmål vid Åmålsåns mynning upphöjdes till stad 1643, när kronan ville reglera dalbornas viktiga gränshandel med Norge. Åmåls hamn har direktkontakt med den gamla stadskärnan som är en kulturmiljö av högsta rang. Vänerstadens rötter i handel och sjöfart kommer till uttryck i rödfärgade magasin och stora ljusmålade handelsgårdar från 1700- och 1800-talen, i anslutning till den äldsta stadskyrkan från 1600-talet nere vid hamnen.

KÄLLA: Vänerns fyrar - en lysande historia. Erik Holmström, 2000.