Stäng fönster Sigtuna kn, SKÅNELA 8:1 SKÅNELA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården har en rektangulär utsträckning med kyrkan belägen på den högsta punkten. Kyrkogården omges av en låg, kallmurad, bogårdsmur.

Huvudingången genom kyrkogårdsmuren i norr har grindstolpar utförda av oputsat tegel med profilerade krön och järnsmidesstaket. Därifrån leder en brant grusad gång, delvis omgiven av berg i dagen, upp till kyrkan. Intill gången är en runsten uppställd. Väster om kyrkan ligger en sluttande grässlänt med endast en äldre gravvård.

Innanför bogårdsmuren löper en trädram bestående av till största delen lind men också lönn. Solitärer på kyrkogården är fler stora kastanjer. Utanför huvudingången flankeras grindstolparna av två stora lindar.

Kyrkogården är gräsbeväxt med grusade gångar öster om kyrkan. Gravkvarteren närmast kyrkan har fler bevarade äldre kulturhistoriskt värdefulla gravvårdar. Ett flertal gravplatser är grusade och häckomgärdade. De yttersta gravkvarteren består av främst senare, mindre vårdar stående i rad med låga häckomgärdningar. I övrigt har kyrkogården större sparade gräsytor.