Stäng fönster Gotland kn, VALLSTENA KYRKOGÅRDEN 1:1 VALLSTENA KYRKA

Beskrivning
Sedan kyrkogården utvidgades 1989 är den till formen rektangulär. På den gamla kyrkogården vid västra muren finns ett halvcirkelformat område med stödmur som ligger något högre än resten av kyrkogården – motsvarande (minneslund) finns på andra sidan muren på den nya kyrkogården.

Hela kyrkogården är täckt med gräs – inget gångsystem finns. Kyrkogården omges av en kallmurad kalkstensmur. Muren är modern runt den nya kyrkogården och av ålderdomlig karaktär runt den gamla kyrkogården, stundom 180 cm hög.

Kyrkogården har fyra ingångar, en på den nya delen av kyrkogården och tre på den gamla delen. Den förra är placerad på södra sidan av kyrkogården. I murverket mellan de båda kyrkogårdarna finns två öppningar, en på var sida av den halvcirkelformade upphöjningen. De tre ingångarna på den gamla kyrkogården utgörs av stigluckor, två längs med kyrkogårdens östra sträckning, av vilken den nordöstra utgörs av den gamla likporten, samt en stiglucka på den södra sträckningen.

I kyrkogårdsmuren finns tre medeltida stigluckor av kalksten med tak av tjärade falar, samtliga med sadeltak. Väggarna är ut- och invändigt putsade med kalkbruk och vitkalkade. Den södra och den nordöstra stigluckan är försedda med ensprångiga portaler av huggen kalksten med dörrblad av stående, tjärade bräder. Den sydöstra stigluckan har en grind av tjärade bräder.
På bogårdsmurens insida går en krans av tätt växande träd. Omedelbart norr om kyrkan i ett område tomt på gravvårdar står en ask. På den nya kyrkogården finns ett halvt dussin träd.

På kyrkogården fanns (1996) 165 synliga gravar. Den största variationen av gravvårdar finns på kyrkogårdens sydöstra del.

Övriga byggnader på kyrkogården
På kyrkogårdens norra sida står det gamla sockenmagasinet, 1957 ombyggt till gravkapell. Väggarna är uppmurade av kalksten och vitkalkade. I öster en rektangulär fönsteröppning. I söder och norr tre mindre, högt placerade fönsteröppningar. Dörröppning i väster. Invändigt med kalkstensgolv och ett altare i öster.

På kyrkogården finns också tre stigluckor