Stäng fönster Hallstahammar kn, SÄBY PRÄSTGÅRD 3:1 SÄBY KYRKA

Beskrivning
Säby socken ligger i ett flackt landskap, där låglänt åkerbygd bryts upp av skogsbevuxna kullar. Under äldre medeltid, då strandlinjen gick högre, var socknen snarast en halvö i Mälaren. Kyrkplatsen ligger på en slätt, vid korsningen mellan tre gamla vägar, nära Mälarviken Freden. En före detta klockargård och två skolhus från omkring 1900 ingår i miljön. Söder om kyrkan finns en länga kyrkstallar bevarad. Fler har funnits, men de revs vid en kyrkogårdsutvidgning. På ett mindre avstånd väster om kyrkan ligger den tidigare prästgården från 1875-76 och lönebostället från 1902.
Kyrkoanläggningen
Kyrkogården omger kyrkan på alla sidor, fast med störst utbredning söderut dit en utvidgning skett. Omgivande lindar, planterade 1885, skuggar och skyddar området som annars hade varit ganska utsatt på slätten.
Kyrkogårdens äldre del avgränsas med en mur som fick nuvarande utseende vid omläggning på 1860-talet. Gravstenarna uppvisar stor individuell variation. Området är till större delen gräsbevuxet, men runt några gravar finns bevarade grusbäddar, stenramar, i några fall även järnhägnader.

Den nyare delen i söder, invigd 1951, avgränsas med en mur mot vägen i väster och häck på övriga sidor. Gravkvarteren har indelats med låga rygghäckar av liguster. Samtliga gravar här är gräsbevuxna och gravstenarna genomgående låga och mer enhetligt utformade. Längst i söder finns ett litet bårhus, byggt 1951 efter ritningar av arkitekt Ärland Noréen som även svarade för den nyare kyrkogårdens planering.

På anläggningen finns två byggnader som är karaktäriserade, Kyrkan samt klockstapeln.