Stäng fönster Örnsköldsvik kn, MO 35:1 MO KYRKA

Beskrivning
Väl avgränsad rektangulär tomt som expanderar mot öster. Avgränsas i väster av byvägen över Moälven. I söder återfinns en skola, i öster och norr ett skogsparti mot älvravinen. Tomten inramas av vitmålat trästaket med glesa bräder och täckande krönlist mot söder och väster. Stigport i trä i väster, fyrkantiga stolpar i vitmålad träpanel, utanpåliggande kolonetter som bär en barocksvängd portal i vars bågfält den förgyllda treenighetens symbol mot strålsol ligger som dekor på blåmålad botten. Utmed tomten sidor planterade björkar med jämna avstånd. Grus-gångar. Gravkvarter runt om kyrkan, indelning i rader med låga buskage. I söder en stor gräsyta framför södra entrén. Belysning på galvaniserade stolpar från 1970-talet? Utmed kyrkobygg-nadens södra sockel ett stråk med runda stenar.

I sydöst finns ett par förrådsbyggnader med faluröd träpanel.

Öster om sakristian finns en andaktsplats med högt tjärat träkors, dekorerat med djup platt-skärningsteknik. Bortom detta ytterligare längre österut en minneslund.

Gravkapell
Strax nordväst om kyrkans torn ligger ett begravningskapell, ursprungligen från 1870-talet, men rejält ombyggt 1952. Förmodligen tilläggsisolerad under 1980-talet. Tuktad granitsten i sockel, bred stående träpanel på lock med vit målning, sadeltak belagt med bandfalsad svartmålad plåt. Rosa knutar, fönster och dörrfoder. Mot väster, öster och norr ett tvåluftsfönster med korspostutformning. Rosa målning.