Stäng fönster Kinda kn, VÄSTRA ENEBY 2:1 VÄSTRA ENEBY KYRKA

Beskrivning
Västra Eneby är en medeltida socken och den äldsta kända kyrkan uppfördes sannolikt på 1200-talet. Den medeltida kyrkan revs i samband med att en ny kyrka uppfördes 1778-1780. Byggmästaren Johan Fredrik Fehmer stod för såväl ritningar som uppförandet av den nya kyrkan. Den är uppförd av sten med ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, torn i väster och sakristia på nordsidan. Fasaderna är enkla, slätputsade och avfärgade i vitt och det valmade taket, som nu är belagt med gråmålad galvaniserad plåt, var ursprungligen spåntäckt. Tornet kröns av en fyrsidig karnissvängd huv. Huvudingången är via tornet i väster. Interiören är relativt välbevarad sen byggnadstiden. Miljön runt kyrkan har bevarat en ålderdomlig karaktär med bl a kyrkstallar, prästgård, skola och fattighus. Kyrkomiljön ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården.

KYRKOGÅRDEN Kyrkan ligger mitt på den äldre delen av kyrkogården. Kyrkogården ligger mestadels i nivå med den avgränsande kyrkogårdsmuren av gråsten. I anslutning till muren växer lindar i en trädkrans. Huvudgrinden i väster består av tre öppningar med en dubbelgrind flankerad av två mindre grindar, samtliga av järn. Grindstolparna är mångkantiga och täcks av ett toppigt tak av koppar med förgyllt klot. Västingången markeras även av formklippta höga tujor. Kyrkogården har en öppen karaktär med grusgravar i västra delen. De flesta är omgivna av låga, klippta tujahäckar, en del omges av stenramar och vissa saknar omramning. Enstaka grusgravar finns även söder om kyrkan. Norr om kyrkan finns mindre gravvårdar och området har linjegravskaraktär. Även söder om kyrkan finns enkla gravvårdar över bara en person. Här är inte linjegravskaraktären så uttalad, utan det finns även större gravvårdar. Överhuvudtaget är typen av gravvårdar mer varierad här. Bland gravvårdarna på den äldre delen av kyrkogården märks t ex en bautasten, ett kors av smidesjärn och några sentida hällar. Relativt många gravvårdar är av svart, polerad granit. Omedelbart norr om kyrkan finns två gravvårdar i marmor. Söder om den äldre kyrkogården och något lägre ligger den nya kyrkogården som invigdes 1953. I en tidningsartikel från invigningen står att kyrkogården har "enligt senaste principer besåtts med gräs". Här står enhetliga låga och breda gravvårdar i rader avgränsade av rygghäckar i nordsydlig riktning.