Stäng fönster Lidköping kn, SALEBY 5:16 M.FL. SALEBY KYRKA

Beskrivning
SALEBY KYRKA ligger öst - västligt placerad i södra delen av den stora kyrkogården. Nordöst om kyrkan finns en klockstapel. Kyrkogården är i sydöstra delen något smalare än i nordöst. Detta beror på församlingshemmets trädgård och parkeringsplats Jungvägen och kyrkogården. Norr om församlingshemmet sträcker sig kyrkogården däremot ända fram till vägen i öster.
Kyrkogården inhägnas mot väster av en kallmurad äldre stenmur. I övrigt utgörs inramningen av en nyare, låg mur av jämna kalkstenskvadrar. Inhägnaden mot församlingshemmet och dess parkeringsplats i sydöst består dock av en tujahäck. Närmast ekonomibyggnaden i nordvästra hörnet av kyrkogården saknas inhägnad. Runt kyrkogården växer även en trädrad.
Kyrkogårdens huvudingång vetter mot en parkeringsplats i väster och utgörs av en smidd pargrind. Grinden har rikt utsirad växtornamentik och är placerad mellan fyrsidiga stolpar med stenklot. Från grinden leder en grusgång till kyrkans västportal. En grind med samma utformning och placering vetter mot norr och en tredje mot söder. En grusgång leder från varje grind till kyrkans nord - respektive sydportal. Ytterligare en ingång från norr utgörs av en nutida järngrind. Ingången från församlingshemmets parkeringsplats i öster utgörs av en öppning i häcken. En rad plattor leder härifrån mot kyrkan i väster.
Framför västportalen ligger cementplattor. Runt kyrkan leder en grusgång. En annan grusgång följer norra kyrkogårdsmuren. Utmed sydsidan ligger stenplattor.
Väster om tornet står ett stenkors samt ligger en en romansk lockhäll med. Vid tornets sydfasad ligger en gravhäll. Utmed västmuren står flera äldre vårdar i form av stenar och järnkors. I sydöst står flera resta gravstenar från 1800-talets senare del. Nordsidans gravvårdar är huvudsakligen från 1900-talet och placerade i nord - sydlig riktning. En nästan oanvänd del av kyrkogården i nordöst inhägnas av en häck. I västra häckpartiet är en smidd enkelgrind.
KLOCKSTAPEL - Den öppna klockstapeln av tjärade timmerstockar har i varje hörn en stötta samt i öster och väster vardera tre stöttor som sammanstrålar upptill. Stöttorna lutar starkt utåt. Taket består nedtill av en konande huv samt upptill av ett smalt torntak. Taket täcks av träspån. Taket kröns av ett järnkors med flöjel. Flöjeln har inskriptionen "1966". I stapeln hänger en medeltida lillklocka med runinskription. Klockan är daterad 1228 och utgör Sveriges äldsta daterade kyrkklocka.