Stäng fönster Uppsala kn, ÅLAND 1:1 ÅLANDS KYRKA

Beskrivning
Ålands kyrka har ett enkelt, anspråkslöst yttre och inre. Det är en salkyrka med murar av gråsten och gavelrösten av tegel. Fasaderna är putsade. Kyrkan är byggd under folkungatiden, 1250-1350. Mot söder ligger ett vapenhus och norr om koret en sakristia som också har putsade fasader. Även om kyrkan är medeltida fick den sitt nuvarande utseende genom de ombyggnader som genomfördes på 1700- och 1800-talen. Kyrkan har en dålig grundläggning på lera. Problemen med sprickbildningar i murarna är sekelgamla och har pågått in i vår tid.

Kyrkogården är liten och har inga sentida utvidgningar. Den omgärdas av en kallmur i gråsten och en trädkrans av gamla lönnar. Kyrkan ligger mitt på kyrkogården. Huvudingången ligger i söder mitt framför vapenhuset. Grindarna av smidesjärn är märkta med årtalet 1809. Gravkvarteren är grästäckta. Ett fåtal grusgravar finns kvar. Kyrkogårdens gångar är grusade. 1866 skedde en utvidgning av kyrkogården åt väster och norr.

Klockstapeln ligger utanför kyrkogårdsmuren nordost om kyrkan. Den har ett traditionellt utförande med en stolpkonstruktion som förutom två diagonalsträvor är inklädd med tjärad panel. Ovanpå klockvåningen finns en spånklädd huv med karnisprofil som i sin tur kröns av en mindre huv. Flöjeln på toppen har årtalet 1750. Klockstapeln byggdes om och brädkläddes 1796.