Stäng fönster Malung-Sälen kn, TYNGSJÖ KYRKA 1:2 TYNGSJÖ KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård och en kyrka, samt finns en äldre ödekyrkogård i närheten.

En äldre ödekyrkogård är belägen vid Tyngsjö gård. Det är oklart hur gammal denna är men den anlades troligen 1816 och skulle då vara nästan samtida med Tyngsjös första kapell, som anges ha uppförts på begravningsplatsen. På 1850-talet bedömdes gamla kyrkogården vara för liten och för stenig. Begravningsplatsen flyttades därför så småningom till Orrudden där en ny kyrkogård invigdes 1857.
Gamla kyrkogården övergavs och redan 1862 beskrevs den som vanvårdad och inhägnad av en förfallen mur. Platsen är dock alltjämt bevarad som kulturminne och en minnessten påminner om de forna gravvårdarna: ”Här vilar ca 220 kristna, vilka avlidit under åren 1816-1857…”

Den äldsta delen av kyrkogården på Orrudden utgörs av det ifyllda markområdet innanför stödmuren, som avgränsar kyrkotomten söder om kyrkan. Kyrkogården har därefter utvidgats i etapper väster och öster om kyrkan och sedan mot norr. Den inhägnas till vissa delar med låga häckar och gravkvarteren indelas av grusgångar och enstaka asfalterade gångar. Framför kyrkan i norr står några sällsynta höga smidda gravkors som påminner om närheten till Värmland och Ekshärad.