Stäng fönster Borås kn, KINNARUMMA 18:1 KINNARUMMA KYRKA

Beskrivning
Den äldre kyrkogården med medeltida anor närmast kyrkan inhägnas av kallmurade stenmurar kantade av en trädkrans. Öppningar med smidesgrindar i muren finns i söder och väster. Marken är gräsbevuxen och gångarna asfalterade. Gångarna runt kyrkobyggnaden kantas av en häckplantering.

Från koret leder i nordöstlig riktning en plattgång till en minneslund, anlagd 1979 efter förslag av arkitekten Arne Nygård.

På kyrkogårdens östra del finns en underjordiskt murad och ovan mark timrad samt spånklädd gravtumba från 1783. Här finns också många värdefulla gravvårdar med grusfyllning och smidesstaket samt liggande hällar och järnkors.

Begravningsplatsen som omger kyrkan har inte, förutom i undantagsfall, nyttjats sedan en ny begravningsplats sydöst om kyrkan togs i bruk 1903.

Den nyare kyrkogården är gemensam för Rydboholm, Viskafors och Kinnarumma kyrkor. Kyrkogården utvidgades 1946 efter förslag av stadsarkitekten i Borås, Harald Ericsson. Kyrkogården är senare utvidgad åt söder och inhägnas av en kallmurad stenmur runt den ursprungliga delen. Den utvidgade delen inhägnas åt norr och öster av stängsel. Gångsystemet är såväl grusat som asfalterat. Bårhus och vaktmästarkontor finns i den södra delen. Kyrkogården avgränsas i norr av ett meandrande vattendrag.