Stäng fönster Norrtälje kn, GOTTRÖRA 10:1 GOTTRÖRA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården utbreder sig huvudsakligen åt söder med vidsträckt utsikt över dalgången. På norra sidan löper kyrkogårdsmuren tätt intill kyrkan och det finns endast enstaka gravar på det sätt som var vanligt i äldre tider. Idag är det ett ovanligt drag eftersom kyrkorgårdarna ofta har utökats. Kyrkogården är helt omgärdad av en kallmurad gråstensmur som endast har en öppning i väster. Ingången har två krafiga putsade pelare av tegel från 1791 och smidesgrindar. Längs kyrkogårdens östra och västra sidor inramas den av uppvuxna lövträd, mest lind. Långsidorna i norr och söder är öppna vilket ger vidsträckta utsikt. Gångarna är grusade. Av äldre gravar finns ett tiotal grusgravar och ett par gravar med vårdar av gjutjärn vilket bidrar till att kyrkogården har en delvis äldre karaktär, särskilt närmast kyrkan.

Under 1700-talet och början av 1800-talet byggdes gravkor av adliga familjer på många kyrkogårdar. I Gottröra finns ett fint utformat exempel på detta byggt 1735 i östra delen av kyrkogården. I gravkoret ligger greve Axel Banér, hans maka Katarina Ebba Horn och hennes föräldrar i kistor av koppar. Tre av dem är placerade nedsänkta i den öppna graven, en står i markhöjd. Gravkoret är murat av tegel och utvändigt vitputsat. Hörnen är avrunddade och det låga sadeltäcket är täckt med skivplåt. Sockel och den rusticerade portalen är av sandsten, portalen har en halvrund avslutning uppåt. Dörren är av järnplåt, upptill med ett smitt gallerverk och ägarnas initialer samt årtalet 1737, dörren är idag svartmålad men har tidigare varit kopparimiterande grön.

I det nordvästra hörnet av kyrkogården finns en låg byggnad uppförd 1787 som bårhus. En låg överbyggnad av vitlimmat timmer med tegeltäckt sadeltak är byggt över kallmurade gråstensmurar, i ytterhörnet kyrkogårdsmuren och i söder och öster murar för bårhuset. Bårhuset har senare använts även som bland annat vedbod. Mot bårhuset är på utsidan av muren ett lågt vitmålat uthus av trä byggt uppskattningsvis på 1950 - 1960-talet.