Stäng fönster Gotland kn, MÄSTERBY KYRKOGÅRDEN 1:1 MÄSTERBY KYRKA

Beskrivning
Mästerby kyrkogård är nära nog kvadratisk till sin utformning, den har utvidgats flera gånger under de senaste seklerna: mot norr 1860, mot öster 1890, och mot söder på 1900-talet.

Avgränsningen i söder och väster utgörs av en lågväxande häck på äldre mursula samt trästaket, i öster och norr finns kallmurade kalkstensmurar. Muren i öster är delvis putsad med kalkbruk. Den södra muren mäter 45 m, den östra 73 m, norra 63 m och den västra 63 m.

I den östra muren finns en ingång som stängs med dubbla järngrindar mellan trästolpar, öppning i häcken i söder. Grusade gångar från den östra grinden längs med kyrkans södra fasad där den sammanbinds med gången från söder och bildar en trekant. 3 st. lyktstolpar i anslutning till gångarna.

I kyrkogårdens nordvästra hörn finns tre svärdslipningsstenar.

På kyrkogården fanns 1996 198 st. synliga gravar.

Övriga byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdens nordöstra hörn står ett sockenmagasin uppmurat av kalksten, fasaderna är putsade med spritputs och avfärgade grå. Sadeltaket är belagt med spån på tätt undertak. Takstolarna är av bilade virken. Magasinet är tre våningar högt med bjälklag av trä. De två övre våningarna nås via en utvändig trappa och sammanbinds invändigt med en trätrappa.
Den nedre våningen har tre mindre rum: ett torrdass, pannrum samt el-central. De två senare har gjutna betonggolv, och pannrummet har även gjutet tak. Dörrar i den södra fasaden. Allt utvändigt virke är tjärat.