Stäng fönster Tidaholm kn, SUNTAK 20:1 SUNTAKS GAMLA KYRKA

Beskrivning
Suntaks socken ligger i östra utkanten av den kyrktäta Falbygden. Den gamla kyrkan låg vid storskiftet 1817 på gränsen mellan fastigheterna Stommen, som var boställe för Skaraborgs regementspastor, och Klostergården som delvis var avstyckad till klockargård, samt frälsehemmanet Storegården. Kyrkan ligger på en mindre men markant höjd och något avsides i byn. Vid kyrkan ligger Suntaks f.d. folkskola, idag sockenstuga. I byns södra del finns ett betydande gravfält som använts från äldre järnålder och sannolikt tills att kyrkans begravningsplats togs i bruk.

Av de nio gårdarna i Suntaks by flyttades samtliga utom Storegården ut i samband med laga skiftet 1847. Storegården, som ligger mitt emellan Suntaks båda kyrkor är idag hembygdsgård. Den omfattar en mängd äldre byggnader, är av götisk typ, med separat man- och fägård. Den nyetablering av bebyggelse, och återanvändning av det gamla byterritoriet, som skett efter Laga skiftets utflyttningar ger på nytt ett intryck av en kyrka med tillhörande kyrkby. Men någon regelrätt bebyggelsekontinuitet i gårdslägena är det dock inte fråga om.

Kyrkan övergavs 1902 då en ny kyrka stod färdig 300 meter söderut.