Stäng fönster Arboga kn, ÅLDERMANNEN 1

Beskrivning
Fastigheten Åldermannen 1 ingår i den bebyggelsemiljö av handels- och hantverksgårdar som kantar stadskärnans åstränder och ågränder. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen består i allmänhet av en huvudbyggnad mot getan$sammanb}ggd$med$ett$flevtal ekonomibyggnader. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en u-formad gårdsbildning med den ötpna$siden mot ån. Fastigheterna$har$ofte egen bvygge ocl en solitär byggnad i anslutning till ån. Delar av ekonomibebyggelsen är ombyggd till boningshus.
Tomterna är ofta rätt trånga och den inre gården nås wom vegel via en portöppning i huvudbyggnaden. Boningshuwen är oftast smala, kompakta, rätt låga byggnader i 2 våningar med knutpilastrar och förhållandevis höga sadeltak. I övrigt sparsmakad dekor bortsett från portar och portaler som varit rikt utsmyckade men som gått förlorad på flertalet byggnader. Drag som för tankarna till 1700-talet. Färgsättningen går i ljusa pastellkulörer.
Ekonomibyggnaderna är långsmala timmerbyggnader som är bestrukna med falurödfärg. Knutar, vindskivor och foder har tyvärr ofta en svart kulör vilket bryter mot traditionen som varit falurödfärg eller rödtjärning samt senare exempelvis pärlgrå linoljefärg på foder.

På just denna fastighet har samtliga äldre uthus försvunnit och ersatts av modernare på 1930-talet. Troligen på samma grunder som de tidigare byggnaderna. En grundlig renovering av bostadshuset genomfördes i etapper på 1960-70 talen.
Fastigheten ingår i det bebyggelse som brann ner vid den stora stadsbranden söder om ån 1650. Enligt årsboken nedan var fastigheten en ödetomt ännu 1665. Till fastigheten finns en ägarförteckning som sträcker sig tillbaks till 1797 (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1970).