Stäng fönster Norrtälje kn, EDEBO PRÄSTGÅRD 2:2 EDEBO KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården förstorades 1923 enligt ett förslag av Ove Leijonhuvud. Både den äldre och yngre delen omgärdas av kallmurade gråstensmurar. Ingångar finns i norr samt i söder mot prästgården.

Den äldre kyrkogården har ett antal gravvårdar av hög ålder, de äldsta från början av 1800-talet. Alla gravar har besåtts med gräs och endast någon enstaka är omgjärdad av staket. Den höga marknivån påminner om kyrkogårdens höga ålder. En krans av äldre lövträd inramar kyrkogården och inslaget av sentida tillskott i vegetationen är litet.

Den nya kyrkogården bär tydliga drag av 1910- och 1920-talens arkitektur- och planeringsideal. Kvarteren är stora och platser för utblickar över landskapset bildas, tydligt till exempel i trappan mellan nya och gamla kyrkogårdsdelarna där en avsats skapas omgärdad av en kraftfull stenmur. De grusade gångarna följer naturliga höjder och kurvor, svängda former bidrar till en upplevelse av rörelse i rummet. Hela kyrkogården bildar ett tydligt landskapsrum genom sin form med en lägre del i mitten. I den östra delen finns en minneslund.

Väster om landsvägen står den högresta rödfärgade klockstapeln byggd 1758. Klockvåningen har svarta ljudluckor åt fyra håll. Taket har varit täckt av slätplåt sedan 1789 och kröns av ett smidesornament. De nedre takfallen samt stapelns nederdel är täckt med spån. Interiört har klockstapeln kvar stora delar av snickerier som ofta annars bytts ut eller försvunnit såsom trappor, enkla bräddörrar och klämtbräda. Storklockan är gjuten av den kringvandrande klockgjutaren Medardus Gesus i Stockholm 1625 och lillklockan av G Meyer i Stockholm 1760.

På norra sidan av kyrkan, där det idag i övrigt saknas gravvårdar, finns ett enkelt vitputsat gravkor byggt omkring 1790. Taket är täckt av svartmålad plåt i småformat. Dekoren inskränker sig till släkten Engelcrantz vapen över dörren samt ett klot på taket.

I sluttningen nordväst om kyrkan byggdes 1934 ett bårhus ritat av arkitekt Ivar Tengbom. Bårhuset är utformat efter kyrkan med gråstensmurar och tak och gavelrösten klädda med spån.