Stäng fönster Härryda kn, RÅDA 1:6 RÅDA SÄTERI

Beskrivning
Råda Säteri är beläget vid Rådasjön. Inägorna, väl samlade kring säteriet, omges av ekskog. Den bergiga udden längst i väster är lövskogsklädd med en konstgjord ruin från 1830-talet. Namnet Råda är belagt i skriftliga källor från 1300-talet. Under krigen mot danskarna under 1640-talet skövlades säteriet och blev inte återuppbyggt förrän under slutet av seklet. Omkring 1772 gavs herrgårdsanläggningen sin nuvarande utformning. De nya byggnaderna uppfördes av Martin Törngren, direktör vid Ostindiska Kompaniet, och för ritningarna stod dennes svåger, William Chambers, sedemera hovarkitekt i England och känd som arkitekt för trädgårdsanläggningarna vid Kew utanför London. Kartor från 1776 och 1786 visar i huvudsak dagens säteri. En monumentalt anlagd trädgård med terrasser och gångar omger corps de logiet och de bägge flyglarna.

Corps de logiet är uppfört i två våningar, medan de bägge flygelbyggnaderna har en våning. Västra flygeln återuppfördes efter brand 1887. Alla har gråmålade träpaneler under valmat tak. Takfot och entréer har sparsam och strikt nyklassisk dekor. Ihopbyggd med den östra flygelbyggnaden ligger den ålderdomliga "bagarstugan".

Fägården är klar avskild från manhusen och har två kvadratiska magasinsbyggnader placerade framför en U-formad ladugård. Fähusdelen av tegel byggdes 1901, men de båda vinklarna av trä är ett par årtionden äldre. En muromgärdad väg leder ner mot ruinen av vad som en gång var en smedja, belägen invid sjön. Under 1800-talets senare del drevs på säteriet ett rätt omfattande trädgårdsmästeri, och i områdets östra del finns växthus och grunder samt trädgårdsmästarbostad. Strax efter sekelskiftet byggdes nya arbetarbostäder öster om corps de logiet.