Stäng fönster Vara kn, VÄSTERBITTERNA 6:1 BITTERNA KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger med koret åt öster i den nordöstra delen av en närmast kvadratisk kyrkogård. Kyrkan ligger på den högsta punkten och har sluttningar åt alla håll utom åt norr. Kyrkogården kantas av en kallmur av gråsten, vilken i öster har karaktär av stödmur. Insidan av denna kantas av sekelgamla lövträd, bl.a. flera almar. Muren har fyra öppningar, två i söder och två i öster. De södra saknar grindar och det är endast den västra av dessa som har stolpar. Dessa är av huggen granit med fasade krön. Dessa stolpar är likadana i öster. Den södra av öppningarna där har en smidd pargrind och den norra en enkel smidesgrind av samma typ. Ned till denna leder en granittrappa. Stolpar och grindar härrör från utvidgningen 1896. Den senaste utvidgningen (1973) ligger i sydväst utanför bogårdsmuren och omgärdas av ett trästaket. I dennas nordvästra del är ett uthus. Kyrkogården genomlöps av ett antal rätvinkliga grusgångar som delvis kantas av pilar. Kring en stor del av kyrkan är ytan grusad och begränsas i söder och öster av murade stödmurar och i väster av en halvrundel med syrenhäckar. Kring kyrkan är vidare ett par popplar som flankerar stödmurens trappa, samt några lönnar och kastanjer som ger skugga åt gravarna. Bland dessa märks i backen söder om kyrkan flera påkostade gravvårdar över församlingens präster. En av dessa har ett nygotiskt gjutjärnsstaket och invid denna är väckelsepredikanten Mårten Landahl gravsatt. Norr om kyrkan saknas gravvårdar och här begravdes 1800-talets koleraoffer. Gravarna ligger i nord-sydliga rader. I backen i nordost är en bod samt ett skydd för stege.
SKYDD FÖR BRANDSTEGE - Skyddet är klätt med gräddvit fjällpanel och har lucka i den västra gaveln. Dess pulpettak täcks av enkupigt lertegel. Den är samtida med boden, som sannolikt härrör från 1896.