Stäng fönster Hjo kn, KAPLANEN 7 HJO KYRKA

Beskrivning
Den nyklassicistiska salkyrkan ligger med koret åt öster i den östra delen av närmast trekantig kyrkogård, eller kyrkpark. Kring denna löper i norr och söder en låg mur av kalkstenshällar i tre skift, anlagd 1957. I väster är ett högt trästaket. Muren har en öppning mitt för tornet i söder, en framför sakristian på nordsidan, en i det sydvästra och en i det nordvästra hörnet. Från den södra löper en gång fram till sydportalen, denna är belagd med kalkstensplattor. Denna fortsätter runt kyrkan som en grusgång och löper samman med gångarna från sydväst och nordväst framför västportalen. I kyrkogårdens västra del är ett antal spridda äldre lövträd, medan den östra delen har en stor gran på nordsidan och en liten grupp av små lövträd på motsatt sida. Kyrkogården har få gravvårdar. Alla är belägna i den västra delen och består av kalkstensvårdar från andra hälften av 1700-talet. Ett undantag är ett smitt järnstaket med initialerna L I T i det östra hörnet mellan torn och långhus. Detta är borgmästare Lars Johan Tengboms grav.
ÄLDRE KYRKA - Den föregående kyrkan låg ett stenkast längre åt väster och är återgiven på 1670-talet i Peringskiölds Monumenta. Denna bestod av ett närmast kvadratiskt långhus och ett smalare rakslutet kor, som uppmurats under medeltid. Långhuset hade senare fått en lång timrad förlängning åt väster med takryttare och vapenhus. Vid kyrkan stod en öppen klockstapel. 1794 brann kyrkan ned till grunden.