Stäng fönster Hultsfred kn, TVETA 5:1 TVETA KYRKA

Allmän karaktär
Fram till Tveta kyrka ringlar sig fortfarande idag en grusväg och kyrkan är omgiven av betesmark. Kyrkogården omgärdas av en stenmur med kraftiga vitputsade grindstolpar vid ingångarna. Gravplatserna finns runt om kyrkan och är indelade i sex kvarter. Kyrkogården har en ordnad struktur med gångar som skiljer de olika gravplatsområdena åt. I det nordvästra hörnet, kvarter IV samt öster om sakristian, kvarter II, finns flera av kyrkogårdens äldsta gravvårdar. Här vilar bland annat flera medlemmar ur familjen Danielson, Svensén, kvarter VI, och Ugarph, kvarter II. Hela kyrkogården är besådd med gräs. Ett flertal tomma platser finns främst i kvarter III. I det sydvästra hörnet av kyrkogården finns klockstapeln.

Omgärdning
Kyrkogården omgärdas av en kallmurad stenmur i natursten. På en mindre sträcka i den nordöstra delen är det en vallmur. Muren är beväxt med mossa på ovansidan. Uppe på norra kyrkogårdsmuren växer en häck av häckoxbär. Utanför muren är det planterat träd så som ask, alm och lönn.

Ingångar
Det finns två ingångar till kyrkogården. Ingången i öster har fyrkantiga grindstolpar murade i tegel och slätputsade. Stolparna är avfärgade i vitt, har tälttak med lagda träspån och rund knopp i trä. Grinden är en dubbel smidesgrind.

Vegetation
Trädkrans: Tät mot söder och väster i övrigt mer spridd av alm, ask och lönn. I väster står ett kastanjeträd på insidan av muren.

Övrigt:
Häck av häckoxbär finns längs större delen av insidan av norra kyrkogårdsmuren. I nordvästra hörnet av kyrkogården finns en syrenhäck.

Gångsystem
Raka grusade gångar finns runt hela kyrkobyggnaden och mellan de olika gravkvarteren Gångarna löper i öst- västlig och nord-sydlig riktning. Längs den södra muren löper en grusgång utom längst i väster där gräsmattan tar vid. En bredare grusgång går, i öst – västlig riktning, från den östra ingången fram till gravkvarter VI. En mindre trappa finns, på grund av nivåskillnader, på baksidan av sakristian.

Gravvårdstyper
På kyrkogården finns gravvårdar från mitten av 1800-talet och fram till idag. Höga stående vårdar dominerar i kvarter II och VI. Här finns även de äldsta vårdarna. I övrigt domineras de andra kvarteren av låga, stående, rektangulära vårdar. Många gravvårdar bär klassicerande formspråk. Det kan innebära att själva stenen fått en form som efterliknar ett tempel från antiken, eller att kolonner, lagerkransar och dylikt ingår i motivet. På kyrkogården finns också liggande vårdar från olika tidsperioder, ett fåtal gjutjärnskors samt en vård av sandsten och marmor. Mestadels utgörs materialet i övrigt av grå, svart och röd granit. Ett mindre antal gravplatser har fortfarande stenramar kvar vilket visar att de tidigare varit grus- eller jordtäckta.

Minneslund
Tveta kyrkogård saknar minneslund. Församlingsbor som önskar gravsättas i minneslund hänvisas till minneslunden på Mörlunda kyrkogård.

Byggnader
Klockstapeln är placerad i det sydvästra hörnet av kyrkogården. Den är enligt uppgift uppförd på 1600-talet. Nordväst utanför kyrkogårdsmuren finns en rödfärgad bodlänga, vilken är en del av de gamla kyrkstallarna. Här finns förråd, plats för maskiner och ett utedass.

Övrigt
Vid inventeringstillfället förvarades äldre gravvårdar som tagits ur bruk vid sidan av klockstapeln.
Två mindre trappor leder på ömse sidor av den södra ingången upp till de grusade gångarna längs muren.
I de gamla stallängorna förvaras en del föremål som har hört till kyrkogårdens verksamhet. Här finns de bland annat de galler som tidigare låg vid kyrkogårdens ingångar och som skulle hindra djur från att komma in.

Beskrivning av enskilda kvarter/områden med kulturhistorisk bedömning
Kvarter I och IV
Allmän karaktär
Kvarter I och IV är belägna söder om kyrkan. Kvarter I avgränsas i söder och öster av kyrkogårdsmuren och i norr och väster av grusbelagda gångar. Kvarter IV avgränsas i söder av kyrkogårdsmuren och omgärdas i övrigt av grusgångar. Mellan kvarter I och IV finns en grusgång. Kvarteren består av ungefär 56 respektive 107 gravplatser. Gravvårdarna är placerade i ryggställda rader och vända mot öster eller väster. I kvarter I finns det häckar av häckoxel planterat som rygghäckar mellan raderna medan kvarter IV endast har en häck mellan raderna längst i öster. Längs grusgången mot kyrkan är en rad med vårdar vända mot norr. Raden av vårdar längst i öster, i kvarter I, består av ett par höga vårdar medan övriga området mestadels har en låg profil med låga eller medelhöga vårdar. I kvarter IV kan man urskilja rester efter ett linjegravssystem. Båda kvarteren är anlagda i gräsmatta.

Gravvårdstyper
Övervägande delen av gravvårdarna är låga stenar av företrädelsevis grå eller svart granit men även röd förekommer. Ett mindre antal riktigt små och liggande stenar finns också varav en sten är en natursten. De mindre stenarna är från främst 1930-40-talet och kan vara bevarade vårdar från allmänna linjen. I raden längst i öster står ett par av kvarterens äldsta gravvårdar från början av 1900-talet. Det är bland annat två höga stenar av svart granit. Den äldsta vården i kvarteren är från 1908, kvarter I, och den yngsta från 2004. Raden av gravvårdar som ligger närmast kyrkan, längs grusgången, är familjegravar. Flera av dem har klassicerande stildrag vilket ofta förekommer på vårdar från 1930-50-talet. Kring ett fåtal gravplatser finns stenramar som ligger kvar i gräsmattan. Dominerar gör vårdar från 1940-talet men i övrigt är det en jämn spridning från 1900-talets alla årtionden. Titlar som förekommer i kvarter I och IV är hemmansägare (6), vaktmästare, skomakarmästare, handlare och smedsmästare. Den dödes hemort anges på övervägande delen av vårdarna.

Kvarter II
Allmän karaktär
Kvarter II är beläget öster och nordöst om kyrkans kor och rymmer enligt gravkartan cirka 65 gravplatser. I kvarteret finns främst familjegravar. I kvarteret finns några av kyrkogårdens äldsta gravvårdar. Kvarteret avgränsas i norr och öster av kyrkogårdsmuren. I söder och väster avgränsas kvarteret av grusgångar. Vårdarna är vända mot öster, väster och söder. Mitt i kvarteret finns en häck av häckoxbär som rygghäck åt två av raderna. Kvarteret är besått med gräs.

Gravvårdstyper
I kvarteret finns både höga stående stenar samt liggande vårdar. Materialet är företrädelsevis svart granit. De liggande stenarna finns framförallt i anslutning till familjegravarna, där de ofta finns som senare tillägg vid en äldre stående vård. Här finns kyrkogårdens äldsta gravvård i form av ett gjutjärnskors från 1824 vilket ingår i familjen Ugarphs familjegrav. Övriga familjemedlemmar har liggande vårdar runt om. Intill står en mindre gravvård, från 1855, i sandsten med marmorplatta. Vården har tidigare också haft ett marmorkors fäst på ovansidan, vilket nu är borta. I övrigt finns ytterligare fem vårdar från 1800-talet. Resterande gravvårdar representerar 1900-talets alla årtionden. Yngst är en smidesvård från 1995. Kring tre av gravplatserna finns stenomgärdningar. Titlar som finns på gravvårdarna i kvarteret är advokat/fiskal, hemmansägare, ryttmästare, fanjunkare, kapten, nämndeman och doktor. På de flesta vårdarna anges den dödes hemort.

Kvarter III och V
Allmän karaktär
Kvarter III och V är små kvarter norr och väster om kyrkan. De består av 8 respektive 10 gravplatser. Kvarter III avgränsas i norr av kyrkogårdsmuren, i söder av en grusgång intill kyrkans långhusvägg och i öst och väster av grusgångar. Kvarter V omgärdas på alla sidor av grusgångar. Gravvårdarna är ryggställda med häckar av häckoxel emellan. Framförallt i kvarter III finns det flera tomma gravplatser. Kvarter V består av familjegravar vilka tidigare varit täckta med grus. Båda kvarteren är insådda med gräs.

Gravvårdstyper
Rektangulära, stående och en del mycket breda gravvårdar dominerar i kvarter V medan de i kvarter III är låga stående stenar. Svart och grå granit men även röd förekommer i stenmaterialet Kvarterens äldsta gravvård är från 1895 och finns i kvarter V. Utöver det finns gravvårdar från 1920-talet och fram till 1990-talet. Titlar anges på ett fåtal av vårdarna; kyrkvärden, häradsdomaren samt fabrikören.

Kvarter VI
Allmän karaktär
I västra delen av kyrkogården finns kvarter VI vilket rymmer cirka 100 gravplatser. Kvarteret avgränsas i öster av en grusgång och i övrigt är det kyrkogårdsmuren som utgör avgränsning. I nordvästra delen är en syrenhäck planterad. I södra delen av kvarteret står klockstapeln. Kvarteret rymmer några av kyrkogårdens äldsta gravvårdar. Kvarteret har delvis en ålderdomlig karaktär. Här har flera av Tveta sockens inflytelserikare familjer sina familjegravar. De flesta vårdarna är vända mot öster och ett mindre antal mot söder.

Gravvårdstyper
De framträdande gravvårdar som finns i kvarter VI är höga stående vårdar vilka är placerade längs med kyrkogårdsmuren. I övrigt finns mestadels låga rektangulära vårdar. I kvarteret finns två vårdar utformade som kors och ett par större liggande gravvårdar. Svart och grå granit är de dominerade materialen men här finns även en del vårdar i röd granit. Den äldsta vården, som står på ursprunglig plats, är från 1853 och den yngsta från 2000-talet. I övrigt är det en jämn spridning från 1920-talet och fram till 2000-talet. Den dödes hemort anges på de flesta vårdarna. Titlar som finns på vårdarna är riksdagsmannen (2), furiren, ingenjören (2), hemmansägaren, f d handlaren, tandläkaren, överläkaren, professor av nordstjärneordern, bonden, fanjunkaren, kapten och riddaren, banktjänstemannen, kommunalordföranden, historikern och författaren samt kaptenen vid flygvapnet och Riddare av Finlands Vita Rosen Ordern.

Övrigt
Två riksdagsmän har sina familjegravar i kvarteret, familjen Danielson och familjen Svensén. Här finns en sten från 1812, ej på ursprunglig plats, uppställd mot kyrkogårdsmuren.
På stenen står det ”från Bösebo född 1738 död 1812