Stäng fönster Norrtälje kn, SKEDERSBY 11:1 SKEDERIDS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är omgiven av en ganska tät krans av lövträd vilket skapar ett inramat rum i landskapet trots läget högt i det omgivande öppna jordbrukslandskapet. En hög ofogad gråstenmur omger hela kyrkogården och har två öppningar i väster, dels genom klockstapeln, dels i nordvästra hörnet. Kyrkogården har större inslag av modernt växtmaterial än andra kyrkogårdar i pastoratet.

Bland gravvårdarna finns flera från andra hälften av 1800-talet och några grustäckta gravar. Däremot saknas gravvårdar av smides- eller gjutjärn, vilket förekommer på flera andra kyrkogårdar i trakten.

Kyrkogårdens form på 1600- och 1700-talet framgår av Eric Dahlbergs Suecia Antiqua och en karta från 1718, kyrkogården verkar inte att ha utvidgats sedan dess.

I slutet av 1950-talet gjorde den flitigt anlitade kyrkoarkitekten Jörgen Fåk en plan för kyrkbacken väster om kyrkogården som även innebär möjlighet till att ta delar av platsen i användning för gravar. Kyrkbacken kom dock att förnyas enligt förslag av landskapsarkitekten E Hermelin och gravar finns ej utanför kyrkogårdsmuren.

Istället för att reparera den gamla klockstapeln av trä från 1600-talet beslöt man på 1770-talet att bygga en klockstapel på den befintliga stigluckan. Över stigluckan murades en mellanvåning och i ytterhörnen kraftiga strävpelare, utvändigt är botten- och mellanvåning putsade. Över den murade delen byggdes en smalare klockvåning av trä med karaktär av lanternin, utvändígt klädd med tjärad panel. I mellanvåningen finns ett fönster åt väster och markerade nischer i övriga riktningar. Taken är täckta med falsad svartmålad slätplåt. Portarna är tjärade brädportar klädda med fiskbensmönstrad panel. Portarna och är kvar från stigluckan, troligen har de tillkommmit omkring 1730. Klockbocken består delvis av återanvänt virke från den gamla klockstapeln vilket framgår av ett inhugget årtal och mycket gamla rester av tjärning. Storklockan, gjuten på 1300-talet, har anmärkningsvärt hög ålder.

Skederids klockstapel är en av flera karaktärisktiska klockstaplar och klocktorn med murade nederdelar som återfinns vid kyrkor i området.

Bårhuset byggdes omkring 1960 enligt förslag från Jörgen Fåk. Byggnaden ligger på den södra sidan av kyrkbacken och är en av många lågmälda men vackert detaljerade bårhus som byggdes under denna tid. Stommen består av vita putsade väggpaneler och det flacka sadeltaket är täckt med kopparplåt. Gaveln vetter mot kyrkbacken och har en liten arkadgång buren av fyra putsade släta pelare, gavelröstet är inklätt med brunlaserad träpanel. Dörrarna av lackad ek har handtag som är vackert utformade som facklor i mässing.