Stäng fönster Katrineholm kn, ÖSTRA VINGÅKERS KYRKA 1:1 ÖSTRA VINGÅKERS KYRKA

Beskrivning
Östra Vingåkers kyrka omges av en kyrkogård som etappvis har utökats åt väster, senast 1999. De äldsta delarna av kyrkogården omges sedan kyrkans uppförande 1749-53 i norr, öster och söder av en murad och putsad bogårdsmur. Muren har en svartmålad sockel och täcks av ett sadeltak med rött, enkupigt tegel och nockpannor. Bogårdsmuren ansluter i söder till klockstapeln samt till gravkoret för Claestorp, d v s för ätterna Strömberg och Lewenhaupt, båda byggnaderna uppförda på 1750-talet. Kyrkogårdsutvidgningarna omges av en häck respektive en gärdsgård. Längs murar och gångar växer äldre trädrader.
Huvudingången till kyrkogården är placerad mellan gravkoret och klockstapeln i den södra muren. Ingången är utförd med en stor järngrind mellan murade pelare, vilken flankeras av två mindre gångportar. Ytterligare grindförsedda ingångar finns i den södra murens västra del, den norra murens östra del samt i den östra muren. Från ingångarna, utom den nordöstra, leder grusgångar fram till kyrkans portar samt runt kyrkobyggnaden. Grusgångarna kantas delvis med granitsargar.
Minneslunden är anordnad väster om kyrkan på den tidigare gravplatsen för familjen Arfwedson, Beckershof (1838-1990). Minneslunden omges av en stensarg med ett svartmålat smidesjärnräcke med grindar.
Kyrkobyggnaden ingår i en enhetligt planerad anläggning. Kyrkan med flankerande klocktorn och gravkor minner om en senkarolinsk herrgård, omgiven av mur och stora lövträd. Klocktornets bottenvåning var inredd som sockenmagasin medan mellanvåningen var avsedd som depå för kyrkans panter.

Sörmlandsbygden 1988:2.
Topografiska arkivet, Sörmlands museum.