Stäng fönster Orust kn, MOLLÖSUND 5:224 MOLLÖSUNDS KYRKA

Beskrivning
MOLLÖSUNDS KYRKA ligger ett trettiotal meter sydöst om Mollösunds gamla kyrkogård, och snett över landsvägen i förhållande till denna. Den ligger på norrsidan om en sluttande berghäll, med en meterhög stödmur av gråsten på norrsidan, med landsvägen passerande omedelbart förbi utanför. Ytorna norr och öster om kyrkan gräsbevuxna, på västsidan ett trapp-parti och på sydsidan en smal sträng av grus mellan kyrkan och berget. Till ingångarna i väster, norr och sakristian leder trappor upp, de på norrsidan av sten med steg av kalksten, och till huvudentrén i väster en modernare trappa med ramp, tillverkad i betong (sjösten).

Den gamla kyrkogården ligger längs sydsidan av en brant sluttande bergknalle, med en putsad mur längs landsvägen som går förbi utanför. Ingång genom en murad och putsad stiglucka, med svarta smidesgrindar. Inne på kyrkogården en del lövträd och ett mindre antal gravar, alla av äldre datum. Flera med höga svarta stenvårdar eller gjutjärnsstaket.

Mollösunds gamla kyrka, med rötter i 1500-talet, låg inne på denna kyrkogård.

En yngre kyrkogård, TÅNGENS BEGRAVNINGSPLATS, ligger någon kilometer öster om samhället, vettande mot en vik. Den invigdes 1911 och har sedan utvidgats i etapper, först åt söder 1950 och därefter åt öster 1975 efter ritningar av Stig Florén.

Den äldre delen i nordväst har en tydlig karaktär av kustkyrkogård, med många höga och halvhöga vårdar, och ett flertal gravar med ram. Omgärdad av mur. 1950 års utvidgning är omgiven av en mur och påminner om den äldsta delen, medan 1975 års utvidgning har en modernare och enklare karaktär.

På en bergknalle invid den yngsta delen står en KLOCKSTAPEL, utformad som en öppen klockbock med huv över klockan. Klockstapeln flyttad till nuvarande placering i samband med kyrkogårdsutvidgningen, stod tidigare sydväst om landsvägen. Den är byggd omkring 1950.