Stäng fönster Uppsala kn, GOTTSUNDA 34:4 GOTTSUNDA KYRKA

Beskrivning
Uppsala kyrkliga samfällighet anordnade 1976 en inbjuden arkitekttävling rörande förslag till byggande av en ny församlingskyrka i Gottsunda. Arkitekt Carl Nyréns förslag vann tävlingen. Han presenterade ett förslag till en stor träkyrka i form av en femskeppig basilika sammanbyggd med ett församlingshem. Till förslaget hörde även en friliggande klockstapel i trä. Förslaget var ett tydligt brott med de tidigare decenniernas modernistiska arkitektur och är ett exempel på den postmodernistiska arkitektur som började göra sig gällande vid denna tid. Anläggningen består av två delar, en stor kyrksal och ett anslutande församlingshem.

Klockstapeln är belägen på torget öster om kyrkan. Den är ett fristående torn av trä med kvadratisk bottenvåning och åttkantig övre del. Byggnaden är klädd med samma rosamålade träpanel som kyrkan. Taket är täckt med rödmålad, falsad skivplåt och kröns av en kyrktupp i plåt av Sven Ljungberg.