Stäng fönster Vara kn, NAUM 13:1 NAUMS KYRKA

Beskrivning
Träkyrkan ligger med koret åt öster i mitten av en rektangulär kyrkogård, 1890 utvidgad åt norr. Kyrkogården kantas mot vägen i väster av en låg mur av tuktad kalksten. Framför kyrkans västport är en öppning med grindstolpar av samma sten med krönande lyktor. Mellan dessa är en tredelad smidesgrind. I söder utgörs begränsningen av en liten brant med gamla ekar och kastanjer. I norr och öster är en låg barrhäck samt en trädrad med gamla askar och lönnar. Nordsidan har ett par grindstolpar av granit med en smidd pargrind, sannolikt från 1932. I öster är enbart ett par granitstolpar. Mellan öppningarna och runt kyrkan löper en grusgång. Fram till portarna är från västgrinden lagda cementplattor. I övrigt består kyrkogården av gräsytor. Gravarna ligger utan egentlig kvartersindelning. Ett flertal har stenramar med grusytor. Ett par gravvårdar har staket eller kedjor av järn. I det sydöstra hörnet ligger tio nötta gravhällar av kalksten från 1600-talet. Vidare finns en nött porträttgravhäll av en man i rustning med maka, från samma sekels förra hälft. Denna ligger i den södra vinkeln mellan långhus och torn. Söder om kyrkan står en minnessten på den gamla kyrkans plats. Norr om kyrkogården är en närmast kvadratisk begravningsplats från 1932, kringgärdad av lövhäckar.
ÄLDRE KYRKA - Den gamla kyrkan var timrad av ek, sannolikt senmedeltida. År 1670 utvidgades denna åt väster. År 1811 diskuterades en sammanbyggning av Ryda och Naum. Istället blev dock Naums kyrka grundligt ombyggd med ett nytt femsidigt kor i hela långhusbredden. Stora fönster upptogs och i väster restes ett vapenhus. På 1880-talet började sammanbygge med Södra Kedum att dryftas. Men när dessa beslöt att bygga en ny egen kyrka så beslöt man att göra samma även här. Den gamla timmerkyrkan revs när den nya stod färdig år 1892.