Stäng fönster Varberg kn, TORPA 23:1 TORPA KYRKA

Beskrivning
Torpa by ligger på en höjdsträckning omkring en mil nordost om Varberg, på västra sidan av riksväg 41. Torpa kyrka har ett högt läge och är tydligt exponerad väster om vägen. Övrig bebyggelse är koncentrerad kring kyrkan, men har även vuxit norrut på båda sidor om vägsträckningen. Omgivningarna utgörs av åsryggar med betesmarker. På flera av dessa finns även förhistoriska gravlämningar från brons- och järnålder.

Norr om kyrkan ligger FÖRSAMLINGSHEMMET och en mindre FÖRRÅDSBYGGNAD. Församlingshem- och vaktmästeribyggnaden från 1996, ritad av arktekten Ulla Öhman, ligger norr om kyrkan. Gjuten platta, grund av betonghålsten. Stående locklistpanel, täckmålad i röd kulör med isolerglasfönster med vita foder och spröjs. Sadeltak med enkupigt rött lertegel. Framför byggnaden, mot söder, ligger röd, violett och grå marksten av betong. En stor grusad plan ligger bakom vaktmästeribyggnaden mot norr.

I anslutning till muröppningen mot norr, ligger ett BÅRHUS, delvis i souterräng. Fasader av grönmålad betong. Taket är platt och gräsbelagt. Entré mot norr, dubbeldörr täckmålad i grön kulör.

KYRKOGÅRDEN

Kyrkan kringgärdas av en kallmurad stenmur med innanförliggande trädrad. Som avtäckning av kyrkogårdsmuren ligger äldre gravhällar och flata stenar. Mur: kallmurad skalmur av sten. Öppningar med smidesgrindar mot söder, öster, väster. Grindarna utgörs av pargrindar, vilka hänger i stenstolpar. Vid varje entré, innanför muren, finns en inhägnad av stående bräder, för soptunnor krattor m.m. Mot kyrkogårdsmuren, dess nordöstra hörn, står ett par minnesstenar från 1700-talet lutade. Mot norr har en större öppning upptagits i muren, med en grusad gång från vaktmästeriet/församlingshemmet och till en gång väster om kyrkan.

Sistnämnda gång leder till kyrkogården nordväst om kyrkan, vilken tillkom vid en kyrkogårds utvidgning 1989. Nya kyrkogården har en kallmurad stenmur mot väster, trästaket mot norr och häck mot öster. Längst i norr, på en gräsklädd kulle, står ett träkors. Grusade gångar av småkornigt grus som ligger på en asfalterad yta, utfört slutet 1980-talet, förekommer från kyrkogårdsöppningarna och till kyrkans entréer. På kyrkans södra sida ligger gruset ända mot fasaden och mot norr ligger gräsmattan mot fasaden. De grusade gångarna har kantsten mot kringliggande gräsmatta.

Lyktstolpar av järn med gult antikglas kring belysningen, står vid södra och sydöstra kyrkogårdsentrén.

Kyrkogården är gräsbevuxen. Inga grusade gångar mellan gravvårdarna. Gravvårdarna ligger i öst-västlig riktning. I huvudsak utgörs gravvårdarna av sten av varierande stenslag, utan tydlig dominans av någon sort. Endast ett fåtal gravvårdar med mindre stenram och plantering söder och öster om kyrkan.