Stäng fönster Landskrona kn, CITADELLSTADEN 1:8 SOFIA ALBERTINA KYRKA

Kyrkotomten
Sedan uppförandet av S:t Johannes Baptistae har det funnits många olika kyrkogårdar för de boende i Landskrona. För de som hade råd var det under lång tid populärt att bli begravd inne i kyrkan. Detta gravskick förbjöds 1783 av bl.a. sanitära skäl. När medeltidskyrkan revs försvann därför de flesta gravminnena. Det sista kända minnet förvaras i Sofia Albertina (se under Inventarier). Vid uppförandet av Sofia Albertina planerades för en kyrkogård intill kyrkan, men den kom aldrig att färdigställas. Under byggtiden användes istället Hospitalskyrkogården, Wipperlingske eller landsbygdens kyrkogårdar för begravning. Till sist beslutades att anlägga en ny begravningsplats utanför staden. Den invigdes 1802 och är idag känd som Gamla begravningsplatsen. Den är inte aktiv utan vårdas som kulturpark. På området står flera stenar kvar, presenterade tillsammans med en kort personhistoria om de avlidne. När den Gamla begravningsplatsen inte längre gick att utvidga, beslutade man vid slutet av 1870-talet att anlägga en stor begravningsplats norr om staden, nuvarande Landskrona kyrkogård. På denna ligger St Johannes kyrka, ritad av Eiler Graebe 1961.

Centrumanalys, Jönsaplans plats i Landskrona stad, Landskrona stad, 2010-04-12
Kulturvärden 2000:2, http://www.sfv.se/sv/bygg-pa-kunskap/tidningen-kultur-varden/artiklar-i-sin-helhet/2000/20002/, temanummer om Carl Hårleman
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, RAÄ, (utkast) opublicerad 2012
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008