Stäng fönster Söderhamn kn, VANNSÄTTER 8:35 BERGVIKS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogård är en skogskyrkogård där höga furor finns bland gravvårdarna i den sluttande terrängen. Kyrkogården har utvidgats i två omgångar under 1900-talets första hälft. Staketet av järn tillkom 1958 och ersatte då ett enklare staket av wire. Det verkar som om det innan det wirestaketet fanns ett staket på trästolpar med järntråd mellan. Längst ner mot sjön finns en bit av wirestaketet bevarat. På kyrkogården finns en koleragrav från 1866 med en minnessten rest av pastoratet år 1953

Bårhuset är uppfört samtida med kyrkogården. Det är nedgrävt i slänten och har en murad fasad av gråsten. Byggnaden är ovanför porten prydd med ett kors som även det är av gråsten. Man har problem med vatten som tränger in i byggnaden och därför används inte byggnaden längre. Byggnaden är mycket tidstypisk för den nationalromantiska tiden. Här märks vurmen för det naturliga.