Stäng fönster Göteborg kn, KÅLLTORP 4:16 M.FL. HÄRLANDA FÄNGELSE

Beskrivning
F d fängelset ligger i anslutning till Östra kyrkogården och Bagaregårdens bostadskvarter. Fängelsets centrala del utgörs av ett rektangulärt muromgärdat område med låga byggnader i hörnen samt längs muren i väster och norr. Mot söder ansluter en halvcirkelformad f d promenadgård. Området innanför murarna domineras av en lång cellbyggnad, vars mittparti betonas genom ett högt och brutet tak med torn. Administrationsbyggnaden har sin huvudentré mot väster och framhävs genom ett elegant klocktorn, fritrappa och kalkstensportal samt en bågformad frontespis med ovalt fönster.

Entréområdet omfattar två bostadshus med trädgård. Den fd direktörsbostaden är i en våning med ett brant brutet tak som har stora uppbyggda gavelpartier med dekorativa fält. Entrén ramas in av två kolonner som bär en balkong. På fängelsets baksida ligger sex bostadshus ursprungligen avsedda för konstaplar.