Stäng fönster Stockholm kn, GESUNDEN 1 M.FL.

Beskrivning
Stort sammanhängande område med lamellhus från 1950-talets början kring Skälderviksplan i den västra delen av Årsta. Lamellhusen har en getts en enhetlig utformning och har genomgått vissa förändringar som inplåtning av fönster och utbyte av balkongfronter. I området finns vid sidan av lamellhusen, två punkthus varav ett markerar centrumanläggningen vid Skälderviksplan. Anläggningen omfattar kvarteren GESUNDEN 3, HALLAREN 1, IMMELN 1, KALLSJÖN 1, VÄRMELN 2, VÅMBSJÖN 1 och ÅNIMMEN 1. Mot öster angränsar området till ett större grönstråk i en sänka, som skiljer området från den östra delen av Årsta. Grönstråket leder fram till Årsta Gård. I kvarteren Kallsjön 1 och Värmeln 2 längst i söder är de vinkelställda huslängorna sammanlänkade till en "mur" mot Åmänningevägen. I de övriga kvarteren är husen grupperade så att små gårdar bildas. I mitten av området, mellan kvarteren Hallaren, Våmbsjön och Ånimmen finns en mindre centrumanläggning med affärslokaler kring en platsbildning, Skälderviksplan. Platsen är välgestaltad med en damm, skulpturer, planteringar, lövträd och bänkar som omgärdas av buskar. I öster begränsas platsen av en naturstensmur med ett rött räcke med geometriska former. Från dammen slingrar sig en bäck ut mot grönstråket.