Stäng fönster Götene kn, BROBY 11:1 BROBY KAPELL

Beskrivning
BROBY KAPELL är öst - västligt beläget i västra delen av den närmast ovala kyrkogården. Kapellet ligger på en svag förhöjning i landskapet. På kyrkogården finns även ett litet uthus.
Huvudingången i väster vetter mot en mindre parkeringsplats och utgörs av en dubbel smidesgrind. Grinden har dekor, bland annat av hjärtan i överstycket. Den är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar med konformiga lockhällar och stenklot. Ett trappsteg leder från parkeringsplatsen till grinden. Från grinden leder en grusgång med två glest placerade rader av kalkstenar till kapellets västport. En andra ingång till kyrkogården är belägen i östra delen av sydgränsen. Ingången består av en nyare dubbel smidesgrind, rikt utsirad med voluter. Den leder till en körväg utmed kyrkogården. Från sydgrinden leder en grusgång mot norr.
Kyrkogården inramas av en hög tujahäck i väster och söder samt av en jämn, nyligen omlagd stenmur i norr och öster. Innanför växer en ges trädrad av lönnar. En grusgång leder runt kyrkan och en annan följer kyrkogårdens mur/häck. I kyrkogårdens nordöstra hörn är en liten kulle. Kullen inramas mot söder av en tuktad syrenhäck med en liten öppning. Innanför häcken, i en glänta, står uppställt två sandstensblock med överdelarna till två rundbågiga fönsteröppningar. Blocken flankeras av två stenkors från 1600-talet. Framför dessa ligger två gravhällar, troligen 1600-tal samt en stavkorshäll. Kullens norra parti är bevuxen med ett tätt syrenbuskage. Invid östmuren står här ett litet uthus.
Kyrkogårdens fåtaliga gravvårdar är huvudsakligen placerade utmed mur/häck. Sydöst om kapellets långhus är ett rest stenkors från 1600-talet och sydväst om vapenhuset ytterligare två stycken.
Öster om kyrkan är i marken nedgrävda kalkstenar som markerar streckningen för Broby medeltidskyrka, av vilka vissa murar är bevarade i nuvarande kapell. Stenarna visar att kyrkan hade ett betydligt längre långhus än kapellet samt ett smalare, rundat kor.
UTHUS - Uthuset har brunmålad locklistpanel och sadeltak med korrugerad plåt. Byggnadens norra del innehåller förråd och den södra dass. Byggnaden tillkom troligen ca 1930.