Stäng fönster Vara kn, SPARLÖSA 16:1 SPARLÖSA KYRKA

Beskrivning
Den nyklassicistiska salkyrkan ligger med koret åt nordost, mitt på en närmast rektangulär kyrkogård. Denna omges av en kallmur av gråsten från 1849, vilken i sydväst och nordväst är stödmur. Längs denna är en rad med almar från samma tid. Muren har fyra öppningar. I sydväst är en för västporten. Denna har grindstolpar av kalksten med klot. Dessa bär en smidd tredelad järngrind. Åldern är samma som ovan. På ömse sidor om stolparna finns i muren huggen sandsten från gamla kyrkan. Öppningen i nordväst har likadana stolpar och en pargrind i samma stil. I nordost är två små öppningar med trästolpar, varav den ena har en enkel järngrind. Från öppningarna löper raka grusgångar som omsluter kyrkan. Gravarna ligger i rät vinkel mot kyrkan. Ett flertal vårdar härrör från 1800-talet. Bland dessa märks i norr två vinkelbrutna kalkstenshällar från omkring 1800 och en kalkstenssarkofag. I väster är den stora Liedbergska graven med grusad yta som inhägnas av järnstaket.
ÄLDRE KYRKA - En teckning från 1847 ger en tämligen god bild av föregående kyrka. Den var av romansk typ i huggen sandsten med smalare kor. I söder var en rundbågad portal. Denna kyrka torde ha rests under 1100-talet. Västtornet red på långhusgaveln och tycks ha tillkommit redan under 1200-talet. Det var uppfört i något ojämna skift, uppenbarligen av huggen sandsten. De rundbågade ljudgluggarna var kopplade och har sannolikt haft mittkolonnetter. I koret förvarades vid denna tid ett tärningskapitäl som kan ha härrört från denna. Även tornet hade en rundbågad portal. Sockeln var kraftigt profilerad och torntaket typiskt fyrsidigt. 1656 byggdes ett gravkor i norr av Jöran Ulfsparre till Ulfstorp. Åren 1683-85 förlängdes den trånga kyrkan och fick ett fullbrett rakt kor.